diumenge, 7 d’abril de 2013

Engeguem Caricart 2013!

Caricart encara la seva tercera edició aquest 2013, aconseguint un dels seus objectius fundacionals que era descentralitzar les activitats. Les dues primeres edicions s'havien centrat a Barcelona, amb alguna activitat puntual en alguna altra localitat.
Aquesta edició, a més de les activitats a Barcelona –entre les que hi ha unes Jornades sobre la història de l'Humor Gràfic a l'Arxiu Històric de la Ciutat, a més de diverses exposicions– també s'exporta a Lleida la programació complerta de Caricart, amb les exposicions, xerrades, taules rodones i per primer cop també visites pedagògiques.


Podeu baixar-vos el programa complert en aquest enllaç. N'anirem informant regularment, però, per si us interessa, entre les activitats previstes hi tenim:

A Barcelona:

Exposició d'originals d'Alfonso López.
Del 9 d’abril al 9 de juny
Lloc: Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra
C. Segre, 24-32. 08030 Barcelona
Horari: consulteu www.bcn.cat/bibcanfabra
Una selecció que recull l'obra publicada els últims deu anys, on destaca la diversitat de registres de l’autor que van des de la comèdia costumista, l’aventura i la biografia fins a l'humor polític. 

Perich i Autopista: Humor sense peatges
Del 8 de maig al 19 de juny
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya Rambla de Catalunya, 10, pral. 08007 Barcelona Horari: de dilluns a divendres de 9 a 18 h
Amb el llibre Autopista, el més venut a tot l'estat al 1971, s’inicià una edat d’or de l’humor a la premsa espanyola. Avui, més de 40 anys després de la seva publicació, i en un moment de crisi dels mitjans, la seva sàtira segueix vigent... cosa que diu molt a favor del dibuixant i ben poc a favor del país. 


Jornades d'Història de l'Humor gràfic
15 i 16 de maig
Lloc: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Casa de l’Ardiaca C. de Santa Llúcia, 1. 08002 Barcelona
Horari: de 9.30 a 19 h.
La importància i conservació del patrimoni dibuixat. L’eclosió de la caricatura a la premsa política a partir del segle XIX. El daurat primer terç del segle passat. La postguerra. La transició democràtica. Revistes infantils en català en ple franquisme.
Amb la participació de: Eloïsa Sendra, Santi Barjau, Francesc Quilez, Ramón Serra Massana, José Luis Martín, Ricard Mas, Jaume Capdevila/KAP, Jordi Artigas, Antoni Guiral, Rai Ferrer, Jordi Riera, Alfons López, Ferreres, Toni Batllori, Manel Fontdevila i Josep M. Cadena. 


El Papus. Quan l'humor podia ser delicte
Del 2 d’octubre al 18 de novembre
Lloc: Col·legi de Periodistes de Catalunya Rambla de Catalunya, 10, pral. 08007 Barcelona Horari: de dilluns a divendres de 9 a 18 h
Amb motiu del seu 40è aniversari, un homenatge a una revista clau en el moment de la transició, recuperant els seus millors moments, les influències i els seus autors, tant gràfics com literaris: Ja, Carlos Giménez, Tha, L’Avi, Albert Turró, Francesc Arroyo i molts altres , dirigits per l’irrepetible Ivà. 


La fauna de Vizcarra
Del 31 d’octubre al 18 de novembre
Lloc: El Corte Inglés. Sala Àmbit Cultural. Portal de l'Àngel, 19-21, 6a planta. 08002 Barcelona
Horari: de dilluns a dissabte, de 10 a 21 h
El popular caricaturista Joan Vizcarra col·labora de fa molts anys a la revista El Jueves, també a Penthause i a Interviu. I a diaris com El Periódico de Catalunya, Avui, El Mundo i Ara, entre altres mitjans. Una oportunitat per apropar-nos a la seva obra. 

A Lleida:

Xerrada: Coincidint amb la inauguració de l’exposició “L’humor i la sàtira a les publicacions de les terres de Ponent, avui”. A càrrec d’Alfons López, humorista gràfic i secretari de l’Associació Tantatinta.
COM ES CONSTRUEIX L’HUMOR GRÀFIC
Lloc: Arxiu Històric de Lleida
C. Governador Montcada, s/n, 25002 Lleida
Horari: de dilluns a dijous, de 9 a 18 h. Divendres, de 9 a 17 h Horari d'estiu ( juny-setembre): de dilluns a divendres, de 8 a 15 h.
20 de maig a les 19 h Lloc: Biblioteca Pública de Lleida


L'Humor i la Sàtira a les terres de ponent, avui
Del 20 de maig al 22 de juny
Lloc: Biblioteca Pública de Lleida
Rambla d’Aragó, 10. 25002 Lleida
Horari: dilluns, de 15 a 20 h. De dimarts a dijous, de 10 a 20 h. Divendres, de 10 a 18 h. Dissabte, de 10 a 14 h.
Les principals poblacions de les Terres de Lleida tenen, o han tingut, alguna revista local. Aquestes publicacions dediquen els seus continguts, majoritàriament, a temes que afecten la vida social i quotidiana del poble, i moltes tenen un espai fix per a l’humor i la sàtira, on un artista local recrea la realitat de manera gràfica. Coneguem-los. 


Taller d'iniciació a la caricatura
22 de maig de 18 a 19.30 h
Lloc: Biblioteca Pública de Lleida. Rambla d’Aragó, 10. 25002 Lleida
A càrrec de Matías Tolsà.
Taller per a majors de 13 anys. Places limitades. Inscripcions a la Biblioteca Pública de Lleida. 


Exposició La Família Ulises
Del 20 de maig al 22 de juny
Lloc: Sala Res Non Verba. C. Maragall, 17. 25003 Lleida
Horari: de dimarts a divendres, de 10 a 13 h, i de 16.30 a 19 h.
És una de les sèries més longeves i populars de la nostra historieta. Fou publicada durant 40 anys al setmanari TBO i va representar un retrat costumista molt acurat de la postguerra i el posterior desarrollismo


Exposició: Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats
Del 20 de maig al 22 de juny
Lloc: Arxiu Històric de Lleida
C. Governador Montcada, s/n, 25002 Lleida
Horari: de dilluns a dijous, de 9 a 18 h. Divendres, de 9 a 17 h Horari d'estiu ( juny-setembre): de dilluns a divendres, de 8 a 15 h.Cu-Cut! va revolucionar el panorama de la premsa satírica catalana la primera dècada del segle XX. Va permetre l'eclosió d'artistes importants, com Junceda, Cornet, Apa o Opisso. La seva existència va estar plena de suspensions, multes i polèmiques. 


Exposició Núria Pompeia. Sola davant la vinyeta
Del 20 de maig al 22 de juny
Lloc: IEI. Institut d’Estudis Ilerdencs. Sala Montsuar
Núria Pompeia, es va guanyar un espai i un respecte pel seu estil gràfic i el seu punt de vista irònicament femení. Repassarem la seva obra com a dibuixant per a la premsa i com a autora de llibres d'humor gràfic, com Y fueron felices comiendo perdices..., La educación de Palmira, Mujercitas... 


Exposició Invents del TBO
De l’1 de juliol al 15 de setembre
Lloc: Biblioteca Pública de Lleida
Rambla d’Aragó, 10. 25002 Lleida
Horari: dilluns de 15 a 20 h. De dimarts a dijous de 10 a 20 h. Divendres: de 10 a 18 h. Dissabte: de 10 a 14 h. 
Els ja no tan joves recordaran “Los inventos del TBO” o “Los inventos del Profesor Franz de Copenhague”, una de les seccions més populars de l’antic TBO, dibuixada per autors com Nit, Benejam o Sabatés. Els invents eren impossibles, però funcionaven.


Taula rodona de cloenda:
L'HUMOR GRÀFIC, ARA
Dimecres 12 de juny a les 19 h
Lloc: Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs Plaça Catedral, s/n. 25002 Lleida.
Intervindran: Ferreres, Manel Fontdevila, Forges i Alfons López. Moderarà: Ermengol. 

1 comentari:

  1. QUin progrma amés interessant! Ara toca obrir l'agenda i guardar-se les dates, eh? jejeje

    Una abraçada ben forta i molt bona feina!

    ResponElimina